Pagina's

zondag 31 augustus 2014

Onderwaterdieren: stempelen en scheuren



Benodigdheden:
- wit A4 papier
- kartonnen rollen uit bijv. aluminium-/ magnetronfolie
- verf in verschillende blauwtinten en wit
- gekleurd papier (restpapier)
- sjablonen schildpad/ zeepaardje/ vis
- lijm

We beginnen met het maken van de achtergrond. Hier heb je blauwe en witte verf voor nodig en kartonnen rollen. Die zitten bijv. in rollen van aluminiumfolie. Gebruik geen wc-rollen i.v.m de stevigheid tijdens het stempelen.
TIP: Je kan ook oude dopjes van flessen of tubes gebruiken om te stempelen.

De achtergrond moet nu eerst drogen, maar je kunt alvast verder gaan met de dieren. Deze maak je op een apart papier. Hiervoor heb je de sjablonen nodig onder aan deze pagina. Allereerst moet het dier netjes uitknippen. Het is helemaal niet erg als je nog een zwarte rand ziet, dit is juist wel mooi. Na het uitknippen moet het diertje nog versierd worden met stukjes papier. Deze stukjes mogen alleen gescheurd worden en er mag geen wit meer te zien zijn. Een extra optie: plak nog wat stukjes aluminiumfolie op het dier.

Als de achtergrond droog is, wordt het dier op het 'water' geplakt en de opdracht is af.

Download hieronder de sjablonen:
- Sjabloon schildpad
- Sjabloon vis
- Sjabloon zeepaardje




vrijdag 29 augustus 2014

Een tekening/ schilderij met achtergrond van kranten



Benodigdheden:
- wit A4 papier (liefst stevig)
- kranten/ tijdschriften
- grijs potlood/ gum
- verf
- lijm (voorkeur lijmstift)

Met deze opdracht kun je eigenlijk alle kanten op. Ik heb gekozen voor het maken van een uiltje in een boom, maar in principe is elke tekenopdracht mogelijk. We beginnen namelijk met de achtergrond.

De achtergrond geeft eigenlijk het geheel een leuke twist. Je begint met het scheuren van stukken teksten uit een krant. Let op, dus geen afbeeldingen! De achtergrond moet helemaal vol staan met letters. Ik heb er voor gekozen om de letters dezelfde kant op te plakken, dus op de manier hoe je de tekst kan lezen (van links naar rechts). Je mag best wat stukken krant over elkaar plakken. Het is wel de bedoeling dat je scheurt en niet knipt. De randen echter moet je achteraf nog even bijknippen.

Nog een handige tip: gebruik een lijmstift in plaats van vloeibare lijm. Zo kun je na het opplakken van de achtergrond direct door, met de tekening die er op komt en zie je geen lelijke natte plekken door je achtergrond heen.

Begin nu met het maken van je tekening. Je kan eerst met grijs potlood tekenen, maar let wel, op kranten kun je heel moeilijk gummen. Dit blijf je namelijk zien. De tekening is geheel naar eigen keuze. Daarna wordt de tekening ingekleurd met verf, behalve de achtergrond. De kranten dienen als achtergrond van de tekening. En zo heb je je eigen tekening, maar met een aparte achtergrond.







donderdag 28 augustus 2014

Een visionboard maken




Een visionboard is eigenlijk een collage waarop je je doelen kan aangeven. De een maakt hem gebaseerd op zijn of haar werk, de ander maakt hem aan het begin van een nieuw jaar, maar ik heb deze keer een opdracht gemaakt gericht op kinderen.

Benodigdheden:
- stevig wit/ gekleurd karton, grootte zelf te bepalen (ik heb gebruik gemaakt van een canvas)
- veel tijdschriften
- schaar
- lijm
- eventueel gekleurd papier/ papier met printjes om de achtergrond mee op te vullen

Maak een visionboard over jezelf. Wat zijn dingen die ècht bij jou horen?
Zoek woorden, plaatjes, quotes, etc. in tijdschriften en knip deze uit. Het is ook leuk om foto's van huis mee te nemen of plaatjes gevonden op het internet.

Zitten er geen woorden in het tijdschrift dat bij jou past? Je kan heel eenvoudig zelf woorden maken met losse letters. Handig!

Om de witte ruimtes op de achtergrond op te vullen, kun je gebruik maken van printjes: gevonden in tijdschriften, gekleurd papier of papier met printjes (zoals ik heb gebruikt)
TIP: bij de Action hebben ze veel soorten blokken met printjespapier.




woensdag 27 augustus 2014

De boom - vakjes, patronen en kleurcontrast



Benodigdheden:
- wit A4 papier óf een vooraf ontworpen raster
- grijs potlood/ gum
- zwart potlood
- gekleurde potloden

Deze vrolijke boom kwam ik eens tegen op Pinterest. Ik heb deze les met succes gegeven aan groep 8. De kinderen vonden het erg leuk om te doen en de resultaten zijn prachtig! De klas ziet er met deze tekeningen direct een stuk vrolijker uit.















In onderstaande Powerpoint presentatie staat het stappenplan om deze opdracht in de klas uit te voeren.
> PPT de boom, vakjes, patronen en kleurcontrast

Doordat ik maar één middag de tijd had voor deze opdracht, had ik ervoor gekozen om het raster zelf te maken en deze te kopiëren voor de kinderen. Heel eenvoudig: met de liniaal vakjes maken van 3 bij 3 cm en daarna met een passer een cirkel tekenen. Onder het kopieermachine en ieder kind kan vanaf dit punt aan de slag. Ik moet zeggen dat ze meer tijd nodig hadden met de rest, dan dat ik van te voren dacht.
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de kinderen zelf het raster te laten maken.


dinsdag 26 augustus 2014

Uil tekenen met grijs potlood




Benodigdheden:
- wit A4 papier
- grijs potlood/ gum
- geel potlood

De basis 'hoe teken ik een uil' heb ik stap voor stap met de kinderen (groep 3/4) samen gedaan, omdat dit voor velen gewoon te moeilijk is om uit het hoofd te doen.
KLIK HIER voor een voorbeeld van het stappenplan.
(In een hogere groep kun je er ook voor kiezen om ze zelf te laten fantaseren zónder voorbeeld)

Daarna moeten de kinderen de uil verder zelf af-/inkleuren. Ze mogen hierbij alleen een grijs potlood en gum gebruiken. Als de uil helemaal af is, hoeven ze alleen nog maar de ogen met geel in te kleuren en de opdracht is af.



maandag 25 augustus 2014

De drie vliegers




Benodigdheden:
- wit A4 papier
- wattenschijfjes
- verf
- grijs potlood/ gum
- stiften
- lijm
- eventueel 3D stickertjes

We beginnen met het maken van de achtergrond. Hiervoor heb je (meerdere) wattenschijfjes nodig. Maak met het wattenschijfje afdrukken met verschillende kleuren blauwe verf. Je moet na ongeveer 3 á 4 keer stempelen, een nieuw wattenschijfje gebruiken. (Het wattenschijfje laat wat los)






















De achtergrond moet nu drogen en je kunt gaan beginnen met de vliegers. Bij hogere groepen kun je er voor kiezen om de kinderen zelf vliegers te laten maken, maar onder dit artikel vind je ook een downloadpagina voor de sjablonen, die ik heb gebruikt bij het voorbeeld.

De vliegers worden met mooie patroontjes ingekleurd met viltstift. Hoe de kinderen dit doen, mogen ze zelf weten. Om een vliegereffect te krijgen, moeten ze eerst de vlieger in 4 vakken verdelen.
De touwtjes van de vliegers worden getekend met zwarte stift. Daarop komen strikjes. Deze kunnen de kinderen ook op hun eigen manier van gekleurd papier maken.
TIP voor het maken van strikjes: vouw een papiertje dubbel en knip hier een driehoekje uit.






















Extra 
Door gebruik te maken van 3D stickertjes, kan je de vliegers iets naar voren laten komen. Deze stickertjes haal je bijvoorbeeld voor €0,30 bij de Action. Zie op bovenstaande afbeelding hoe dat eruit ziet. Op mijn voorbeeld heeft de middelste vlieger dit 3D effect en de andere twee vliegers zijn gewoon met lijm opgeplakt.

KLIK HIER voor het sjabloon van de drie vliegers.


zondag 24 augustus 2014

★ Inspiratie ★ Verjaardagskalenders

Aan het begin van het schooljaar moeten er natuurlijk verjaardagskalenders gemaakt worden. Zo kunnen alle kinderen zien, wie er, wanneer jarig is en hoe lang het nog duurt, voordat ze zelf jarig zijn.

Je hebt twee soorten verjaardagskalenders. De kinderen kunnen ieder apart hun eigen verjaardagskalender maken of er komt een gezamenlijke verjaardagskalender. (Deze wordt vaak door de leerkracht zelf gemaakt, maar dit kan natuurlijk ook leuk samen met de klas)

Op Pinterest heb ik een aantal leuke voorbeelden gevonden van beide soorten en deze wil ik graag met jullie delen. Als je naar mijn Pinterest bord gaat, kun je bij de afbeeldingen vaak een lesbeschrijving vinden.

> Afgelopen week heb ik zelf ook al een leuk idee online gezet: de verjaardagsschreeuw.


Gezamenlijke verjaardagskalenders



























Verjaardagskalenders apart





zaterdag 23 augustus 2014

KRIS KRAS naam




Benodigdheden:
- wit A4 papier
- grijs potlood/ gum
- zwarte stift/ benzinestift
- kleurpotloden

Op het witte papier moeten 5 vlakken komen. Als leerkracht kan je er voor kiezen om dit zelf te doen (en even onder het kopieerapparaat te leggen) of je laat het de kinderen doen.

Je begint met het schrijven van je naam in het onderste vakje. (Met grijs potlood: zo kan je evt. nog gummen mocht het niet passen) Hier schrijf je de naam van groot naar klein in blokletters. De letters raken altijd de bovenste en onderste lijn.
Zoals je kunt zien, zijn het eerste, derde en laatste vakje uniek aan elkaar. De letters staan onderling op dezelfde afstand en als je van boven naar beneden kijkt, staan alle letters netjes onder elkaar. Zorg eerst dat in deze drie vakken je naam staat.

In het tweede en vierde vakje wordt de naam van klein naar groot geschreven in dezelfde blokletters. Ook hierbij is het weer belangrijk dat de letters de boven- en onderlijn raken.

Na met grijs potlood in alle vakjes de naam te hebben geschreven, kunnen de letters overgetrokken worden met zwarte stift. Doe dit heel nauwkeurig om het mooiste effect te krijgen.


























Zodra dit gedaan is, moet alleen de achtergrond nog ingekleurd worden met kleurpotlood. En dan ben je klaar.


vrijdag 22 augustus 2014

Regenboogdieren



Benodigdheden:
- A5 papier
- liniaal
- grijs potlood/ gum
- gekleurde stiften

Op een A5 papier teken je een dier naar keuze. Je ziet van het dier alleen de omlijning. Kies dus een dier die makkelijk te herkennen is. Daarna trek je met een liniaal verticale lijnen van 1 cm dik. De achtergrond (dus niet het dier zelf) wordt van links naar rechts ingekleurd met stift in de kleuren van de regenboog. Houdt dit patroon vast tot het einde.

Het dier moet ook ingekleurd worden in hetzelfde regenboogpatroon, maar mag niet gelijk gaan met de achtergrond. Je zal dus een paar vakjes moeten opschuiven, zodat er een mooi contrast ontstaat.




donderdag 21 augustus 2014

Handen met patronen




Benodigdheden:
- wit A4 papier
- liniaal
- zwarte fineliner (of stift met dun puntje)
- gekleurde stiften

Begin met de basis. Trek 2 keer de linkerhand om op het papier. Eentje recht en de ander ondersteboven. Daarna worden er allemaal horizontale lijnen getrokken met een liniaal van verschillende breedtes. Tussen de lijnen maak je allemaal verschillende patroontjes, totdat het hele papier gevuld is. (Dit kan ook met liniaal voor extra rechte lijntjes.)

Om echt precies te werk te gaan, kan je er voor kiezen om eerst alle lijnen met grijs potlood te doen en later over te trekken met fineliner, mocht je eventueel uitschieten. Mocht dit te veel werk zijn, dan kan je direct met zwarte fineliner aan de gang.

De basis is klaar.


























Het inkleuren kan gaan beginnen. Alleen de vakjes aan de binnenkant van de handen worden ingekleurd. Zoals je kunt zien loopt het patroon van de ene hand door in de andere. Je moet er dus op letten dat hetzelfde patroon in beide handen dus dezelfde kleur heeft.

BELANGRIJK: Wees zorgvuldig met inkleuren! Zodra je per ongeluk een vakje inkleurt buiten de handen, dan kan je dit niet meer uitwissen.

En zo is uiteindelijk het resultaat.






woensdag 20 augustus 2014

Tafelkaart - Uiltje



Waarom kiezen voor een simpele, saaie tafel(sticker)kaart, gemaakt met Word op een gekleurd velletje? Dit uiltje ziet er toch veel leuker uit? En daarnaast kan je ze ook nog eens leuk ophangen in de klas.

Op een tafelkaart kunnen de kinderen bijhouden welke tafeltoetsen ze hebben gehaald. Als de tafel van 10 is getoetst en is behaald, kunnen ze een sticker plakken op het vakje '10'.

Hieronder vind je de basissjablonen voor dit uiltje.
KLIK HIER


dinsdag 19 augustus 2014

Keith Haring look-a-like



Benodigdheden:
- wit A4 papier
- grijs potlood/ gum
- zwarte stift
- vijf gekleurde stiften
- liniaal

Als de kinderen nog niet bekend zijn met deze kunstenaar, dan kan je de les beginnen door een aantal kunstwerken van Keith Haring te laten zien. Het werk van Keith Haring is te herkennen aan de stripachtige mensen, weinig details, dikke zwarte lijnen als contouren, felle kleuren en streepjes die bewegingen aangeven. Dit laatste heb ik in deze opdracht weg gelaten, maar dit kan je uiteraard zelf aangeven.

De kinderen tekenen het papier vol met poppetjes in de stijl van Keith Haring en omlijnen deze met zwarte stift. Er mogen verder geen details, zoals neus, mond en ogen getekend worden. De achtergrond wordt verdeeld in vlakken (dit kan met liniaal) en ingekleurd met stift. En voilá, het kunstwerk is af.


Bron: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/9a/ce/59/9ace59f31609375460da67595f6169dd.jpg

maandag 18 augustus 2014

zondag 17 augustus 2014

DIY: Pennenbakjes




Benodigdheden:
- lege blikjes (van bijvoorbeeld doperwtjes of boontjes)
- gekleurd papier
- washi tape (verkrijgbaar bij o.a. de Hema)
- lijm/ plakband

Waarom dure pennenbakjes kopen voor op je bureau, als het ook low-budget kan? Daarnaast kun je zelf lekker creatief bezig zijn en je bakjes helemaal naar eigen smaak ontwerpen!
















Het is heel simpel. Verwijder eerst het etiket van het blikje. Omwikkel het blikje vervolgens met gekleurd papier, de kleur is natuurlijk naar keuze. Om het bakje verder op te fleuren, heb ik gebruik gemaakt van washi tape. Dat zijn kleine rolletjes plakband, verkrijgbaar in allerlei leuke kleuren en printjes. 
De washi tape die ik gebruik komt van de Hema.

Plak de tape op verschillende manieren op je blikje: schuin, horizontaal of verticaal, wat jij mooi vindt.
Je kan natuurlijk ook zelf nog andere leuke strikjes, stickers of versiersels aanbrengen.
En klaar zijn jouw eigen, unieke pennenbakjes!


Fantasiedier - in de stijl van Mondriaan




Benodigdheden:
- wit A4 papier
- grijs potlood/ gum
- liniaal
- zwarte stift
- rode, gele en blauwe stift
- gekleurd A4 papier: rood, geel of blauw

Begin de les met informatie over de schilder Piet Mondriaan, zodat de kinderen weten in wat voor stijl ze gaan tekenen. Laat ook een aantal schilderijen van hem zien en vertel wat er zo opvalt aan zijn manier van schilderen.

De kinderen bedenken een fantasiedier. Deze tekenen ze op een wit A4 papier, niet te klein! Alleen de buitenste lijn plus het ook worden getekend, geen details. Daarna worden deze lijnen overgetrokken met zwarte stift.














Met liniaal worden er horizontale en verticale lijnen getekend. Daarna weer overgetrokken met zwarte stift.














Als laatste worden er een aantal vakjes ingekleurd, net zoals in het werk van Mondriaan bleven er veel vakjes wit.

Alleen nog netjes uitknippen en opplakken op een gekleurd papier en klaar! Het mooiste is natuurlijk als je een achtergrond kiest die bij de tekening past (rood, geel of blauw).

KLIK HIER voor de resultaten van de kinderen

woensdag 13 augustus 2014

Schooljaar kalender 2014/2015






Op één A4 papier het hele schooljaar in beeld. Naast een papier met alle dagen van het hele schooljaar, heb ik ook een bestand gemaakt met daarin alle schoolvakantie van regio noord.

dinsdag 12 augustus 2014

Boekenleggers #1 - Dieren





Ja hoor, daar zijn ze gelukkig weer, de boekenleggers. In deze eerste versie vind je sjablonen om deze vrolijke dierenboekenleggers te maken: een koe, olifant of giraffe.

maandag 11 augustus 2014

Welkom terug

Welkom op mijn website

Door een storing in mijn vorige website, ben ik helaas veel bestanden verloren. Vandaar dat ik opnieuw moet beginnen met het toevoegen van de artikelen. Ik probeer zo snel mogelijk alle lesideeën weer online te zetten en daarnaast kom ik ook zeker weer met nieuwe lesideeën voor komend schooljaar.

Excuses voor het ongemak.

Liefs Jaydee