zaterdag 27 september 2014

Herfstboom - knippen en plakken met stof





Benodigdheden:
- wit A4 papier
- groene/ bruine verf
- stof in verschillende kleuren/ printjes
- bladeren van buiten

De boom met takken wordt gemaakt van een handafdruk. Verf dus als eerst een hele hand (incl. stukje arm) in met bruine verf en druk deze af op het papier. Laat dit nu drogen.

Ondertussen kan je beginnen met knippen van blaadjes uit stof. Hoe groot of klein dat maakt niet zoveel uit. Als het maar ongeveer klopt in verhouding met de boom. Zodra de bruine verf droog is, kunnen de blaadjes opgeplakt worden op het papier. Vergeet ook niet een paar blaadjes op de grond te leggen of zoals je op het voorbeeld kan zien, laat er een paar naar beneden vallen.

Om het kunstwerk af te maken kan je er voor kiezen om een soort lijstje er om heen te maken. Dit heb ik gedaan, door met verschillende blaadjes te stempelen. Verf een blaadje in met groene verf en druk deze af op de rand. Doe dit helemaal rondom en het kunstwerk is af.




dinsdag 23 september 2014

★ Inspiratie ★ Kinderboekenweek 2014: Feest!









Volgende week gaat de Kinderboekenweek weer van start! Dit jaar bestaat de Kinderboekenweek 60 jaar, dus tijd voor feest! Feest is ook het thema, wat die week centraal staat.

Daarom een aantal inspiratiefoto's voor creatieve opdrachten rondom dit thema. Alle foto's zijn terug te vinden op mijn Pinterest pagina. En ook daar zijn -meestal- de lesbeschrijvingen te vinden onder de foto.

vrijdag 5 september 2014

Zon en maan - kleurpotlood en ecoline



Benodigdheden:
- Stevig wit papier van 21x21cm (vierkant)
- Grijs potlood/ gum
- Kleurpotloden
- Ecoline in de kleuren blauw en geel

Je begint met het maken van een cirkel in het midden. Je kan hiervoor een rond object gebruiken, maar het leukste is uit de losse hand. Deze cirkel wordt in tweeën gedeeld. Aan de ene kant wordt een maan getekend en aan de andere kant de zon. Hoe de kinderen de maan en de zon tekenen mogen ze helemaal zelf weten. Bij het inkleuren is de bedoeling dat er een beetje kleurcontrast te zien is. De zon (dag) is warm en fel en de maan (nacht) is donker en koud. Om de achtergrond mooi egaal en opvallend te laten lijken heb ik hiervoor ecoline gebruikt. Let er wel op dat kleurpotlood ecoline niet afstoot, zoals bij wasco. Je moet dus heel precies werken. Omdat je met ecoline gaat werken, is het belangrijk dat je stevig papier gebruikt, anders kan je papier gaan omkrullen.

dinsdag 2 september 2014

Creatief met WC-rollen - herfstdieren



Ik zat wat rond te neuzen op het internet en toen kwam ik een hele pagina tegen met dingen die je kan maken van WC-rolletjes. Ik ben aan de knutsel gegaan en heb met verf deze twee dieren gemaakt: een vosje en een uiltje.
Hoe leuk is het om van dit kosteloos materiaal met de hele klas een heel dierenbos te maken voor op bijvoorbeeld een thematafel?

Het enige wat je nodig hebt:
- WC-rollen
- verf
- je eigen fantasie!

TIP: Zoek wat plaatjes via Google van dieren die bij het thema herfst horen. Vouw het WC-rolletje wat bij, zoals ik bijvoorbeeld de bovenkant heb dichtgevouwen als oortjes. Verf het op en je kan er de leukste dieren maken!





maandag 1 september 2014

Spin in het web - In de stijl van Mondriaan



Benodigdheden:
- wit A4 papier
- grijs potlood/ gum
- liniaal
- stiften, in de kleuren: zwart, rood, donkerblauw en geel (of verf)

De kinderen beginnen eerst met de basis, namelijk het spinnenweb. Ze gebruiken hierbij een grijs potlood, zodat straks bij het tekenen van de spin, de potloodlijnen kunnen uitgummen.

Ergens op het papier wordt een stip gezet. Dit is het middelpunt van het spinnenweb. Vanuit dit punt worden er rechte lijnen met liniaal getrokken naar de zijkanten van het papier. De afstand tussen deze lijnen moeten ongeveer gelijk zijn. Niet te smal, niet te breed.

De rechte draden zijn nu getekend. Daarna worden de overige lijnen van het web uit de losse hand getekend. Zoals je op het voorbeeld kunt zien, zijn dit geen rechte lijnen, maar lijnen die iets naar binnen buigen. Ook hierbij geldt, zorg dat de afstand tussen de lijnen ongeveer gelijk is. En kijk goed, hoe verder je naar de buitenkant van het web komt, hoe groter de afstand wordt.

Het maken van de spin. Ieder kind tekent op zijn eigen manier een spin, natuurlijk wèl met acht poten.

De lijnen met grijs potlood zijn nu gedaan. Zijn de kinderen tevreden met het resultaat tot nu toe, dan gaan ze de spin inkleuren met zwarte viltstift. EERST DE SPIN, daarna pas het web. Anders krijg je de lijnen van het web door de spin heen te zien. De kinderen moeten opnieuw bij de rechte lijnen een liniaal gebruiken.
(Natuurlijk kan de stap om eerst grijs potlood te gebruiken ook overgeslagen worden)



























De basis is klaar, het inkleuren kan gaan beginnen. Mondriaan gebruikte in zijn schilderijen alleen de primaire kleuren, namelijk: rood, blauw en geel. (en zwart/wit) Enkele vakken van het web worden ingekleurd met deze kleuren. Ik heb in het voorbeeld gebruik gemaakt van stiften. Ook zou je hiervoor verf kunnen gebruiken. Zodra dit gedaan is, is de tekenopdracht klaar.